Mine sider

mandag 30. januar 2012

En ufrivillig pause

Beklager den lange pausen fra nye innlegg. Jeg har dessverre fått problemer med maskinen min der alle bildene ligger. Den er til reparasjon og er klar om en uke håper jeg.

Håper dere alle sammen har en fin uke, så sees vi plutselig!

Takk for tålmodigheten,
Caroline

torsdag 26. januar 2012

Freia bakehefte

I går fikk jeg en hyggelig overraskelse i posten. Nemlig Freias bakehefte Bak sammen. Jeg og fire andre er i den med kakene som vi bidrog med i Freias dronningsjokolade konkurranse. Kjempestas!


Jeg vet ikke helt når de kommer ut i butikkene enda. Men det er verdt å vente på. Mange gode baketips!

Ellers må jeg bare beklage at det er så lite innlegg på bloggen i det siste. Har mange bakverk som jeg har lyst å gjøre, men det har blitt med tanken. Jeg har nemlig fått meg jobb og kan ikke bake og ta bilder på dagtid lenger. Jeg trenger bare en overgangsperiode med prøving på å finne ut av rytmen på uka slik at jeg får bakt også.

Håper dere er tålmodige med meg!

Ha en flott dag!

Klæm Caroline

søndag 22. januar 2012

Fotokurs hos Synøve Dreyer

Grunnen til at det har vært så lite blogg innlegg den siste uken er at jeg har tatt meg en tur til Oslo.

Jeg har nemlig sammen med 8 andre matbloggere i regi av Ina&Ina fra Matbloggsentralen på fotokurs hos flinke matfotograf Synøve Dreyer. Hun har jobbet i 15 år som matfotograf og kan virkelig sakene sine. Det var så gøy å få lov til å være i hennes flotte studio i Brugata 17 i Oslo.

For en flott dag det var! Det var utrolig kjekt og inspirerende å møte andre som blogger om mat. Og det var veldig kjekt å hilse på de som jeg har snakket med på FB og på bloggene våre. Føler man liksom kjenner hverandre når man snakker mye på nett.

Disse flotte bloggerne var på kurset:
Trines matblogg
Cecilies matblogg
Ingeborgs matblogg
Litt solskinn i hverdagen
Taste of Slow
Restemat
Lises blogg
Fra jord til bord

(Ina og Ina har også flott matblogger: [kjøkkentjeneste] & mat på bordet)

Vi ble delt inn i 5 grupper. Og ble satt på hver stasjon med mat slik at vi kunne bryne oss på forskjellige typer mat. Jeg som ikke blogger om så mye mer enn kaker og søtsaker synes det var veldig spennende å prøve meg på andre typer former av mat.

Jeg og Trine fra Trines matblogg var på gruppe. Vi hadde samme type kamera og kunne lære av hverandre hvilken innstillinger som gjaldt.

Her kommer et knippe bilder som jeg tok gjennom dagen!

Salat

Spinatsuppe

Tamarillo på sølvfat.


Testing av manuell fokus.

Testing av manuell fokus.

No knead bread laget av Ina fra bloggen mat på bordet.

Detaljer av brød.

Behind the scene photos:

Salatskåler som har blitt tatt bilde av og blitt plassert i vinduet.
Trine styler salaten.

Trine i sitt rette element.

Jeg lærte så mye og fikk så mye bra tips til utstyr og enkle lysteknikker. Jeg gleder meg masse til å prøve det hjemme!

Takk for en flott og inspirerende dag!

Klæm Caroline

søndag 15. januar 2012

Kokosbollecupcakes!


Denne oppskriften er sammen satt av meg, men inspirert av en cupcake som har sitt ursprung i New York nemlig Hi Hats Cupcakes. Den heter dette fordi den har en krem oppå seg dekket i sjokolade. Det ser ut som en topphatt.

Jeg har en veldg fin bok som heter cupcakes! av Elinor Klivans der hun gir en oppskrift på disse cupcakene. De ser helt utrolig gode ut. Men dessverre for meg krever denne kremen en håndmikser og min er ødelagt. Martha Stewart har denne oppskriften liggende ute på nettsiden sin her. Det er også en video nede til venstre som viser hvordan man lager den.

Men heldigvis for meg hadde jeg så masse kokosbollekrem da jeg laget kokosboller at jeg bestemte meg for å lage dette også. Jeg brukte også en annen oppskrift på selve cupcakene enn Elinor Klivans.

Og for en kombinasjon! Skikkelig godt. Nesten litt for godt. Man spiser gjerne opp alt før gjestene kommer ;)

For oppskriften til kremen gå til kokosbolle innlegget mitt.

Her kommer resten av oppskriften.

Dette trenger du: 
ca.16 medium cupcakes

240 gr mørk sjokolade
250 gr usaltet smør
4 egg
200 gr sukker
120 gr hvetemel
1 ts salt

Dette gjør du:

Forvarm ovnen til 180 grader.

Smelt deretter smøret og sjokoladen i bolle over et vannbad. Dette gjør at røren ikke koker eller brenner seg. Sett det til side slik at den blir lunken.

Pisk deretter sukker og egg til eggedosis.

Tilsett mel og salt og rør det sammen.

Hell så i den lunkne sjokoladen og rør alt godt sammen slik at du får en jevn rør.

Fordel røren i muffinsformer og sett de til steking i 20 minutter. De skal skal være ganske saftig inni når du tar dem ut.

La de kjøle seg ned helt før du spruter på kremen.

Når kremen har stivnet dypper du dem i sjokolade og strør strøssel over.

Eller som jeg kokosmasse!






Nydelig, ikke sant?

Om du lager disse kan jeg garantere at du koser deg masse. Kokosmasse!

Klæm Caroline

onsdag 11. januar 2012

Monkey business

Vi var så heldige å få lov til å ha bursdagsfesten til ei nydelig lita jente som jeg er fadder til hos oss lørdagen som var. Og jeg fikk lov til å bake en bursdagskake til en tøff 2-åring: Gratulerer med dagen som var Ragna!

Hun har lært seg et nytt ord: Apekatt. Derfor tenkte jeg at en at en banan- & sjokoladekake formet som et apehodet passet bra. Den er veldig enkel å lage og ble skikkelig god! Ideén er fra Smitten Kitchen. En av mine favoritt bloggere.

Dette er en melkefri oppskrift siden en av de som skal spise denne ikke tåler melk. (Men hun tåler smør). Og den er uten kokos. Jeg sier det bare sånn tilfelle du driver å leter etter hvor kokosmassen skal inn i oppskriften. Den er ikke med i dette innlegget. So now you know. ;) (For dere som ikke skjønner hva jeg snakker om: Jeg har et tema denne måneden som er kokos. Om du vil vite mer om det trykk på denne linken.)

Dette trenger du:

Banankake:
125 gr romtemperert smør
100 gr sukker
75 gr brunt sukker
2 egg
3 overmodne bananer
1 ss sirup
250 gr hvetemel
1 ts kanel
0,5 ts salt
0,5 ts natron
1 ts bakepulver

Sjokoladesmørkrem:
200 gr usaltet smør
10 dl melis
1dl kokt vann
45 gr 100% bakekakao
 
Dette gjør du:

Du starter med banankaken og setter derfor på ovnen 175 grader.


Så pisker du det romtempererte smøret sammen med sukkeret. Romtemperert smør betyr at det er mykt, men ikke har begynt å smelte. Så ta ut smøret av kjøleskapet 8-10 minutter før du skal bruke det.

Når det er pisket lett sammen tilsetter du eggene. Et om gangen.

Det skal da være en ganske så løs smørje.

Når du moser bananene kan du godt bruke en gaffel. Jeg synes det er like greit. Ja, oki da...jeg elsker å mose bananer med en gaffel! Sånn der sa jeg det! Det er litt sånn "anger-managment" for meg. Men du kan også bruke en stavmikser. Mos bananene så lite eller så mye du ønsker.

Bland inn de moste bananer.


Så skal sirup og i.

Sikt alt det tørre sammen og hell det oppi.

Kjør dette godt sammen noen minutter i kjøkkenmaskinen til smørjen er jevn og god. Hell deigen i en smurt bakeform. Min var 20 cm siden jeg ville ha en liten størrelse på kaken.

Sett den i ovnen til steking i 50-60 minutter. Når stekepinnen er ren etter du har stukket den i kaken er den klar til å tas ut av ovnen.

Mens kaken avkjøler seg lager du smørkremen. Her glemte jeg å ta bilde, men du starter med å koke opp vann, gjerne i en vannkoker, og helle 1 dl kokende vann over de 45 gr bakekakaoen slik at det blir en gjevn og fin flytende kakao. Jeg hadde dessverre ikke melkefri sjokolade liggende ellers hadde jeg smeltet en sjokoladeplate over et vannbad og brukt det. Men jeg fant ut at å "vanne" ut bakekakao gjorde samme nytten. Eureka!

Myk smøret på kjøkkenbenken i 8-10 minutter før du mikser den i kjøkkenmaskinen din. Du kan bruke håndmikser til dette om du ikke har kjøkkenmaskin.

Smøret skal piskes til det blir endel hvitere i fargen. Det er viktig og skrape ned sidene på bollen innimellom slik at alt smøret blir ordentlig kremete.

Når smøret er pisket i ca. 5 minutter tilsetter du melisen. Helst litt etter litt slik at den blir ordentlig innkorperet i smøret.

Før all melisen er brukt heller du den avkjølte sjokolademassen ned i smørkremen. Jeg begynte med litt deretter helte jeg på mer melis for at kremen skulle få riktig tykkelse. Så tok jeg ut litt av kremen før jeg tilsatte resten av sjokoladen.

Jeg ville nemlig ha en lysere sjokoladefarge også. Så helte jeg resten av melisen i og lot kjøkkenmaskinen stå i etminutt til slik at all sjokolade og melis ble godt blandet.

En liten hemlighet: Jeg brukte Valrhona bakekakao til denne kremen og det gjorde den enda bedre enn vanlig. Valrhona har en dypere smak enn vanlig sjokolade. Anbefales!

Så må du gjøre klar kakebunnen:

Jeg laget en mindre sirkel på kakebunnen ved hjelp av en mindre kakeform. Banankaken er veldig lett å skjære i. Tilslutt la jeg noen deler av aliminiumsfolie under kanten på kaken slik at når kremen kommer på blir det ikke så mye søl på kakefatet. Bakepapir er det beste til dette, men jeg var dessverre tom for det. Man tar det man har, ikke sant?

Da er det bare å sette i gang med smørkremen. Bruk en slikkepott i metal for best resultat. Se bildene nedenfor.







Søt ikke sant? Når kaken er ferdig setter du den i kjøleskapet en times tid slik at smørkremen blir hard før du tar vekk bakepapiret, evt. aluminiumsfolien i mitt tilfelle.

Da er det bare å vente på gjestene!

Denne kaken holdt helt fint til 6 voksne og 3 småttiser.

Litt Indiana Jones over dette her...thihi!
Må bare si sånn helt på tampen at jeg var på Lesernes VG i går med mitt innlegg med kokosboller og jeg hadde over 10 000 besøkende de dagene. Helt utrolig!

Jeg håper noen av dere liker bloggen min så godt at dere følger meg videre. Velkommen!

Ha en fin onsdag!
Caroline